BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 37 €
TEL: 05 901 0948
BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 37 €
TEL: 05 901 0948
O NAS KONTAKT
close menu
Izberite pakiranje close menu
Dobrodošli v prenovljeni trgovini

Predlogi iskanja

Kako izbrati najboljšo hrano za psa?

Prehrana ljubljenčkov

Kako izbrati najboljšo hrano za psa?

16.08.2022

Izbira ustrezne hrane je pomembna naloga, ki je ne smemo jemati zlahka. V poplavi izbire pa je včasih res velik izziv poiskati izdelek, ki je resnično najboljši za kosmatinca. Pri tem vam pomagamo mi! Preverite, na kaj biti pozorni pri izbiri najboljše hrane za psa.

Posledice hranjenja s slabo pasjo hrano so strahovite


Izbira neustrezne hrane se pokaže že pri mladičku. Imunski sistem se ne razvije tako kot bi se moral, veliko pa je tudi anatomskih nepravilnosti. Veliko je težav s krivimi prednjimi tacami in pa mehkimi skočnimi sklepi. 


Pri odraslem psu se hranjenje s slabo hrano odraža tudi v povečanih maščobnih oblogah oziroma nepravilno telesno težo, alergijah, zapacanimi ušesi. Pri psih se v kasnejši starosti pojavi diabetes in razne oblike artritičnih težav. 


Tudi težave ledvic so povezane s tem. Najhujša oblika bolezni, povezana s slabo pasjo hrano, je seveda rak, ki ga je v zadnjem času vedno več. Lahko trdimo, da so vse pasme psov enako podvržene posledicam hranjenja s slabo pasjo hrano.


 Zaradi neustrezne pasje hrane imajo psi težave tudi z iztrebljanjem. Pogosto prihaja do zaprtja ali mehkega blata.  


Psi so karnivorji (mesojedci)


Predniki psov so v veliki večini jedli izključno meso, in tudi danes bi moralo biti tako. To dokazujejo že same fiziološke značilnosti psa, kot so: 

 • Koničasti zobje, namenjeni prijemanju, trganju in drobljenju;
 • Čeljust, prilagojena za goltanje večjih kosov hrane; 
 • Nizek pH želodca (= visoka kislost);
 • Kratko tanko črevo;
 • Prebavni encimi, prilagojeni za razgradnjo mesa;
 • Pomanjkanje encimov za razgradnjo rastlinskih snovi.


Pomembno je, da to upoštevate tudi pri sami izbiri pasje hrane in poiščete takšno, ki zagotavlja kakovostne beljakovine ter vsa ostala hranila, ki jih vaš ljubljenček potrebuje.


Katera hrana je beljakovinsko ustrezna?


Morda menite, da je pri izbiri hrane najpomembneje, da se odločite za hrano z zelo visoko vsebnostjo beljakovin. A temu ni nujno tako; pomembna je tudi sama kakovost beljakovin. 


Kakovost beljakovin je odvisna od dveh dejavnikov – vrste aminokislin v beljakovinah in njihove prebavljivosti. Ko primerjate različno hrano za hišne ljubljenčke, morate pogledati dlje od analitične vrednosti beljakovin, navedenih na etiketi. 


Poglejte vir beljakovin in kako to vpliva na aminokislinsko sestavo in prebavljivost. Ti dejavniki skupaj določajo, koliko koristnih beljakovin bo vaš ljubljenček dobil s hrano.


Upoštevajte pepsin vrednost hrane


Najbolj kakovostna pasja hrana ima napisano pepsin vrednost (lestvica od 0/100). Višja, kot je pepsin vrednost bolj hranljiva je hrana za našega psa.


Pepsin vrednost označuje delež proteinov, ki jih žival lahko razgradi v manjše peptide in jih dejansko tudi izkoristi. Konvencionalna hrana za pse/mačke običajno vsebuje stranske proizvode mesa, kot na primer kožo, peresa, manj kakovostno meso, grah ipd. Takšne sestavine imajo sicer visoko analitično vrednost proteinov, vendar jih zaradi slabe kakovosti samih sestavin pes/mačka ne more izkoristiti.


Najboljše hrane imajo pepsin vrednost nad 85.


Kako izbrati dobro pasjo hrano? 


Če govorimo o briketih, je ključno, da znamo brati sestavine in da vemo, kaj hrana sme vsebovati in česa ne. Dobra hrana ima vse sestavine jasno napisane in navedene v odstotkih oziroma deležih. Prav tako je razvidno, za katero vrsto mesa gre.  


Dobra hrana vsebuje med 60 in 80 % kakovostnih svežih in sušenih mesnih sestavin, pri katerih se ve delež svežega in delež sušenega mesa.  


Ključne sestavine so tudi sveže. Sveže mesne sestavine zagotavljajo veliko količino proteinov, maščobe, vitaminov in mineralov v najbolj hranilni obliki, kar omogoča njihovo visoko absorpcijo. 


Vse sestavine v dobri pasji hrani so humane kakovosti. Nehumane sestavine so takšne, ki zaradi slabe kakovosti niso primerne za uživanje človeka. 


Sam postopek izdelave dobre pasje hrane oziroma dobrih briketov poteka na nizki temperaturi, da se hranila ne uničijo. Vitamini in minerali so v kelatni obliki za boljšo absorpcijo. Tudi dodatki, kot so glukozamin, hondroitin sulfat in MSM, ki nudijo podporo razvoju mehkih tkiv oziroma sklepov morajo biti dodani v pravem razmerju. 


Da torej povzamemo, dobra hrana vsebuje:


 • Nad 60 % imenovanih mesnih sestavin humane kakovosti; 
 • Kombinacijo svežih in sušenih mesnih sestavin; 
 • Sladek krompir kot vir ogljikovih hidratov; 
 • Dodatke za podporo mehkih tkiv in sklepov; 
 • Je uravnotežena in ne potrebuje dodajanja prehranskih dodatkov. 


Kako prepoznati slabo pasjo hrano? 


Proizvajalci slabe hrane poskušajo kakovostne mesne sestavine nadomestiti z zgolj sušenimi sestavinami, kar je osnova v mesnih peletih in rastlinskimi sestavinami. Na etiketi je analitična vrednost beljakovin rastlinskih sestavin res, da visoka, vendar pa se aminokisline iz rastlinskih beljakovin in mesnih beljakovin razlikujejo.  


Rastlinske beljakovine so za psa slabo hranljive, obenem pa jim primanjkuje tudi aminokislin L-karnitin in Tavrin. Obe ti aminokislini sta nujno potrebni za optimalno delovanje srca, možganov in mišic. 


Rastlinske in hidrolizirane beljakovine skoraj vedno vsebujejo natrijev glutamat. Gre za ojačevalec arom, ki ga po zakonu kot sestavino ni treba navesti, kljub temu da povzroča resne zdravstvene težave in celo odvisnost. Slaba hrana vsebuje tudi umetna barvila. Slednja so dodana zato, da so briketi na videz privlačnejši, v resnici pa prispevajo k različnim težavam, kot je denimo hiperaktivnost.  


Slaba hrana vsebuje riž, pšenico in koruzo, bel krompir. Našteto za psa ni hranilno, pripomore pa k povečanemu apetitu. Enostavne oblike ogljikovih hidratov povzročijo dvig ter nato padec sladkorja v krvi, kar pri psu vzbudi občutek lakote. Na kratek rok ta živila pripomorejo k večjemu apetitu in pridobivanju maščobe, dolgoročno pa lahko pride do diabetesa oziroma sladkorne bolezni. 


Zdrava alternativa zgoraj omenjenim ogljikovim hidratom je recimo sladek krompir. Ta ima veliko več oksidantov in vitaminov ter bistveno manj ogljikovih hidratov. Obenem ima nižji glikemični indeks, kar pomeni, da ne vpliva na nivo sladkorja v krvi in ne povzroča nenehne lakote. 


V slabi pasji hrani opazimo tudi sušeno pesino pulpo, ki jo nikakor ne gre zamenjati za zdravo peso v prahu. Pesina pulpa je v resnici cenen stranski produkt, ki ga proizvajalci uporabljajo kot polnilo, namesto kakovostnih mesnih sestavin.


Slabo hrano boste torej prepoznali tako, da vsebuje: 


 • Neimenovano meso, mesno moko, kostno moko, stranske proizvode mesa;
 • Žita (Riž, koruza, pšenica, oves.);
 • Pesino pulpo;
 • Bel krompir ali neimenovan krompir;
 • Neimenovano živalsko ali rastlinsko maščobo;
 • Rastlinske beljakovine;
 • Sol;
 • Barvila.

Ko izbirate pasjo hrano, bodite torej pozorni na vse naštete dejavnike. S tem lahko svojemu ljubljenčku prihranite kar nekaj resnih zdravstvenih težav, obenem pa mu omogočite boljše počutje, vrhunsko kondicijo ter daljšo življenjsko dobo.

free-delivery

Brezplačna dostava nad 37,00 €

diamond

Vrhunska kakovost premium izdelki

lock

Kriptirani podatki varno plačilo